تغذیه مناسب راهکاری مؤثر برای کاهش اثرات آلودگی هوا
به گزارش خود درمانی، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن اشاره به خطرات آلودگی هوا بر سلامت، بر اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن از راه تغذیه مناسب تاکید و مصرف امگا ۳، ویتامین های C، A و E، سبزیجات خانواده کلم و کنترل وزن را بعنوان مهم ترین راهکار ها برای کاهش صدمه های ناشی از آلودگی هوا معرفی نمود.
به گزارش خود درمانی به نقل از ایسنا، آلودگی هوا یکی از نتایج ناگوار زندگی مدرن است که تأثیرات مخربی بر سلامت انسان ها دارد. تنفس آلاینده ها نه تنها ریه ها بلکه قلب، مغز و سایر اندام های بدن را تحت تاثیر قرار داده و منجر به بروز بیماری های مختلف همچون سرطان، بیماری های قلبی و حتی اختلالات روانی می شود. بر مبنای آمار، سالانه بیشتر از ۴ میلیون نفر در اثر قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا جان خویش را از دست می دهند. دراین میان، تغذیه مناسب می تواند بعنوان سپری در مقابل این صدمه ها عمل کند. دکتر احمد اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در این رابطه سفارش هایی را عرضه کرده است.
خطرات آلودگی هوا بر سلامت
دکتر احمد اسماعیل زاده، ضمن اشاره به اثرات مخرب آلودگی هوا اظهار نمود: آلودگی هوا، تلفیقی از موادی مانند دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق است که می توانند سبب بروز بیماری های تنفسی، قلبی و حتی اختلالات روانی همچون استرس و افسردگی شوند. این آلاینده ها از راه تحریک التهاب و کاهش آنتی اکسیدان های طبیعی بدن، خطر مبتلا شدن به بیماری هایی همچون سرطان، بخصوص سرطان ریه را می افزایند.
وی ادامه داد: ریزش ریزگردها به سطح ریه ها و کاهش آنتی اکسیدان های مایع پوششی ریه سبب تخریب سلول های مختلف بدن شده و استرس اکسیداتیو را زیاد می کند. از این رو، تقویت سیستم ایمنی از راه تغذیه مناسب برای مقابله با این صدمه ها ضروریست.
توصیه های تغذیه ای در ایام آلوده
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: دریافت برخی مواد غذایی و مواد مغذی که التهاب را کم می کنند، می تواند اثرات مخرب ناشی از آلودگی هوا را کم کند. در این راستا، رعایت برخی سفارش ها اهمیت ویژه ای دارد.
مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳
وی در مورد تاثیر امگا ۳ اظهار داشت: مطالعات نشان داده اند که مصرف بیشتر امگا ۳ از منابعی مانند روغن ماهی، گردو و خرفه می تواند با افزایش فعالیت آنتی اکسیدان های درون زا، استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا را تعدیل کند. با عنایت به فرهنگ پایین مصرف ماهی در کشور، استفاده از مکمل امگا ۳ هم گزینه ای مناسب می باشد.
افزایش مصرف ویتامین C
اسماعیل زاده با تاکید بر اهمیت ویتامین C در سلامتی، اضافه کرد: این ویتامین، یک آنتی اکسیدان قوی است که در کاهش التهاب و مقابله با رادیکال های آزاد نقش بسزایی دارد. مصرف میوه هایی همچون پرتقال، لیموترش، انار، نارنگی و سبزیجاتی مانند اسفناج و فلفل دلمه ای بخصوص در ایام آلوده سفارش می شود.
تاثیر مواد غذایی حاوی ویتامین E
وی تصریح کرد: ویتامین E که در روغن های خوراکی مانند روغن کانولا و همینطور مغزهایی مانند بادام و تخمه آفتابگردان وجود دارد، با کاهش عامل های التهابی به حفاظت از بدن در مقابل اثرات آلودگی هوا کمک می نماید.
مصرف ویتامین A
اسماعیل زاده در ادامه بیان نمود: ویتامین A که در میوه ها و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و زردآلو یافت می شود، اثرات مضر ناشی از آلودگی را می کاهد. مصرف تخم مرغ و شیر هم بعنوان منابع خوب این ویتامین سفارش می شود.
مکمل ویتامین D
وی تاکید کرد: ویتامین D اهمیت بالای ی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. افراد باید با انجام یک آزمایش ساده از وضعیت این ویتامین در بدن خود آگاه شوند و در صورت کمبود، با مشورت متخصصان تغذیه مکمل مصرف کنند.
مصرف سبزیجات خانواده کلم
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه خاطرنشان کرد: کلم بروکلی، گل کلم و کلم برگ موادی دارند که به دفع سموم بدن کمک کرده و اثرات منفی آلودگی هوا بر ریه ها را کم می کنند.
افزودن زردچوبه به غذا
وی ادامه داد: زردچوبه به علت وجود کورکومین، ماده ای مفید برای بهبود عملکرد ریه است و استفاده از آن در غذاها سفارش می شود.
کنترل وزن بدن
اسماعیل زاده تصریح کرد: چاقی و اضافه وزن با افزایش التهاب و فشار بر ارگان های بدن، سیستم ایمنی را در مقابله با آلودگی هوا تضعیف می کند. اشخاصی که با این مشکل مواجهند، باید برای کاهش وزن به متخصصان تغذیه مراجعه نمایند.
او در آخر با تاکید بر اهمیت تغذیه مناسب در کاهش صدمه های ناشی از آلودگی هوا اظهار داشت: رعایت این سفارش های تغذیه ای می تواند به صورت قابل توجهی اثرات مخرب آلودگی هوا را کاهش داده و سلامت عمومی جامعه را بهبود بخشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب