گزارش خود درمانی؛

تنها مركز انتقال خون شوش تعطیل شد

تنها مركز انتقال خون شوش تعطیل شد

خود درمانی: تعطیلی مركز خون گیری شوش، مشكل دیگری به مشكلات خوزستان در شرایط كرونایی افزوده است، مسئله ای كه این روزها بیماران تالاسمی شهرستان شوش بیشتر آنرا می بینند.



خبرگزاری مهر؛ گروه استانها - قاسم منصور آل كثیر: خوزستان در شرایط كنونی گرفتار كاهش شدیدِ ذخایر خونی شده است؛ حالا یك سوم از خونِ مورد نیاز بیماران خوزستانی از استان های دیگر تامین می شود. خوزستان همچون استان های كشور با بیشترین بیمار مبتلا به تالاسمی است كه این بیماران روزانه به ۱۳۰ واحد خون نیاز دارند، با این وجود تنها مركز خون گیری در شهرستان شوش از شروع امسال تعطیل شد.
مركز انتقال خون شوش یكی از ۱۳ پایگاه انتقال خون در خوزستان است كه از سال ۱۳۹۴ آغاز به فعالیت كرد. ساختمان این مركز توسط یكی از خیران با هدف راه اندازی مركز انتقال خون به اوقاف اهدا شد.
مراكز خون گیری استان بطور مستقیم زیر نظر «اداره كل انتقال خون خوزستان» هستند و نیروهای این مراكز باید زیر نظر این اداره فعالیت و حقوق بگیرند. اما مركز خون گیری شوش از شروع فعالیتش نیروی لازم را از طرف اداره كل انتقال خون نداشت. به همین دلیل بهداشت شهرستان شوش تعدادی نیرو را به صورت «پاره وقت» در اختیار این مركز قرار داد و این نیروها در قبال فعالیتشان در مركز خون گیری شوش حق الزحمه ای را از اداره كل انتقال خون استان می گرفتند.
هم زمان با راه اندازی این مركز در شوش، در اندیمشك نیز مشكل جذب نیرو برای مركز انتقال خون اندیمشك وجود داشت كه با پیگیری نماینده مردم اندیمشك در مجلس این مشكل حل شد اما مشكل شهرستان شوش به سرانجام نرسید تا اینكه به تعطیلی این مركز در ابتدای امسال ختم شد.
عضو هیئت مدیره و دبیر انجمن تالاسمی ایران و رئیس هیئت مدیره انجمن تالاسمی شهرستان شوش در گفت و گو با خبرنگار مهر خوزستان اظهار داشت: ۵۵ نیازمند مادام العمر به تزریق خون در شوش وجود دارند كه هر دو تا سه هفته یك دفعه باید خون تزریق كنند. در شوش فقط تالاسمی نوع شدید داریم ولی در جنوب استان مثل آبادان و خرمشهر نوع دیگری از تالاسمی كه شدید نیست با نام «سیكل سل» وجود دارد.

یونس عرب اضافه كرد: متولی تامین خون، اداره كل انتقال خون است. مدیركل می گوید «مردم شوش بروند دزفول خون اهدا كنند» كه این سخن در تضاد با دستورالعمل ستاد ملی مقابله با كرونای كشور است. ما این مشكل را فقط از چشم اداره كل انتقال خون می بینیم. مشكلات مالی نباید جان بیماران مصرف كننده خون را به خطر بیندازد.
عرب اظهار نمود: در این شرایط بیمار تالاسمی باید برای چندین بار به بیمارستان برود و خون دریافت كند و اگر خون نباشد مجبور هستند چند نوبت در راه بیمارستان در حال تردد باشد. همین تردد توسط بیماری كه وضعیت جسمانی ضعیفی پیدا كرده او را بیشتر گرفتار ابتلاء به بیماری كرونا می كند.
وی توضیح داد: ماه رمضان در پیش است و تجربه نشان داده هر سال در رمضان اهدای خون افت چشم گیری پیدا می كند. ضعف مدیریت شهرستان و كم كاری اداره كل سبب شده است ما گرفتار این مشكل شویم.
هشدارِ اوقاف
ساختمان مركز انتقال خون در شوش توسط یك خیر وقف شد. این خیر در حین اهدا به اداره اوقاف گفته بود «اگر مركز خون گیری بهر دلیلی تعطیل شود، این مكان را برای امر خیر دیگری منتقل كنند».
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان شوش در این زمینه به خبرنگار مهر اظهار داشت: از مدیركل انتقال خون استان درخواست داریم بطور سریع نسبت به راه اندازی مجدد مركز انتقال خون شوش اقدام نماید. در صورتیكه اقدام عاجلی انجام نشود به سبب رعایت مسائل شرعی و قانونی باید درباب انجام نیتِ دومِ واقف اقدام نماییم.

محمدحسن پورنعمت اضافه كرد: مردم شوش نباید از داشتنِ مركز انتقال خون و شركت در این امر خداپسندانه محروم باشند. اداره كل انتقال خون در صورتیكه توانایی استخدام نیرو ندارد می تواند بطور موقت از نیروهای خود در دزفول به صورت ماموریت به شوش استفاده نماید. در دزفول دو انتقال خون وجود دارد و سومین انتقال خون هم در حال راه اندازی است. پیش بینی می شود اگر ساعات انتقال خون در شوش بیشتر و زمان بهتری در نظر گرفته شود، استقبال بیشتری از اهدای خون می شود.
دو یا سه ماه فرصت می دهم
مركز خون گیری یا انتقال خون شوش یك ساختمان ۱۶۵ متریِ دو طبقه است كه بیش از یك میلیارد تومان قیمت دارد و توسط یك خیر وقف شد.
واقف محلِ مركزِ انتقال خون شوش نیز اظهار داشت: در وقف نامه اشاره شد كه این خانه به مركز انتقال خون وقف شده است و در صورتیكه از آن بعنوان «پایگاه انتقال خون» استفاده نشود، باید برای امر خیریه دیگری از آن استفاده كنند. من بعنوان واقف این اختیار را دارم كه در انتقال مركز به دیگر امور تصمیم بگیرم.
محمدرضا حسن پور همین طور اضافه كرد: از سال ۹۳ كه جهت راه اندازی مركز خون گیری پیگیری می كردم همه مسئولان در سطح كشور و استان می گفتند «باید نماینده مردم شوش در مجلس به ما درخواست بدهد و این قدرت را داشته باشد كه برای این مركز نیرو جذب كند». سید راضی نوری هم كوشش كرد و ردیفِ چهار نفر استخدامی را گرفت اما ردیف به تنهایی كافی نیست و برای ردیفِ استخدامی باید كد و بودجه تخصیص داشته باشد و در غیر این صورت اتفاقی نمی افتد.
حسن پور با اعلان اینكه نماینده شوش نتوانست این كار را انجام دهد، توضیح داد: باید نیروها توسط سازمان برنامه بودجه كشور كد استخدامی بگیرند. كاری كه در اندیمشك صورت گرفت و نماینده اندیمشك برای پایگاه انتقال خونِ آنجا مجوز و كد استخدامی هفت نفر را گرفت. بعد از این ماجراها، آقای حاذقی بعنوان مسئولِ وقتِ شبكه بهداشت شوش پیگیری كرد و با هماهنگی، نیروهای مركز خون گیری را تامین كرد كه در شیفت بعدازظهر انجام وظیفه كنند.

وی اظهار نمود: گفته می شود این نیروها ۶ ماه حقوق نگرفته اند و هیچ هزینه ای برای ساختمان هم پرداخت نشده و اداره كل انتقال خون حتی هزینه تعویض لامپ را نداده است. نیروها چون پرستاران آموزش دیده بودند زیر نظر بهداشت شوش كار می كردند و حق الزحمه كارشان در مركز خون گیری را از اداره كلِ انتقال خون می گرفتند و چندین ماه است كه حقوق نگرفته اند.
واقف محلِ مركزِ انتقال خون شوش اظهار نمود: قانونِ اداره انتقال خون گرفتار شلختگی شده است و اصولی كارنكرده اند. مجموعه تالاسمی شوش نزدیك به ۱۰۰ نفر هستند و از روی اجبار باید به اهواز بروند. از همه لحاظ ما تحت فشار هستیم! اتفاقاً در دو ساعتی كه مركز انتقال شوش باز می شد در شرایطِ خوب نزدیك به ۲۰ واحد دریافت خون داشتیم. استقبال خیلی خوب بود. از یكشنبه تا چهارشنبه، این مركز تنها روزی دو ساعت فعال بود.
وی تاكید كرد: اگر مشكل مركز انتقال خون شوش توسط اداره كل تا دو یا سه ماه آینده حل و تامین نیرو نشود، این محل از سازمانِ انتقالِ خون گرفته خواهد و برای امر دیگری استفاده می شود؛ الان این مركز بدهكاری هایی دارد اما اگر ساختمان خرجی داشته باشد خودم همه هزینه ها را تقبل می كنم.
راه اندازی مركز شوش سیاسی بود
مدیركل انتقال خون خوزستان اما صحبت دیگری دارد و معتقد می باشد مركز خون گیری شوش از همان اول غیراصولی و با مقاصد سیاسی راه اندازی شده بود.
مدیركل انتقال خون خوزستان در این زمینه اظهار داشت: دكتری كه متولی آنجا بود كه شخص فعالی است و طی تماسی گفت «می خواهد ادامه تحصیل بدهد و وقت برای ادامه فعالیت در آنجا را ندارد» و دكتری را برای جایگزینی معرفی نمود.
عبدالعزیز فقهی اضافه كرد: كسی كه جایگزین می گردد باید جذب شود و دو هفته دوره تخصصی ببیند. متأسفانه در شوش از قدیم كار اصولی انجام نشده است و آن موقع آنجا به دلیلهای سیاسی راه اندازی شده بود. پیگیری دقیقی جهت راه اندازی یك پایگاه مستقل نشده بود. حالا می بینید كه از نیروهای دانشگاه به صورت اضافه كاری استفاده می شود در صورتیكه نباید این طور باشد!
فقهی تصریح كرد: اگر مردم شوش خواستند خون بدهند می توانیم یك گروه انتقال خون سیار به شوش بفرستیم. ما اهتمام می نماییم هیچ كاری غیراصولی انجام نشود. آنجا فقط یك جایگاه انتقال خون است و اصولی نیست! اصولی یعنی اینكه فقط یك جایگاه اهدا خون نباشد، یعنی باید كادر پرسنل و پزشك مرتبطی داشته باشد.

وی همین طور اظهار داشت: حالا پیگیر هستیم كه وضعیت مركز شوش روشن شود. اهتمام می نماییم پایگاه مستقلی با نیروهای انتقال خون در آن محل یا هرجایی كه بهتر باشد راه اندازی شود. این مركز به خاطر نداشتنِ پزشك تعطیلست و ما نمی توانیم به دكتر بگوییم كه اجازه ادامه تحصیل نداری!
مدیركل انتقال خون استان خوزستان اظهار نمود: متأسفانه آمار شوش جز پایین ترین آمارهای استقبال از اهدای خون در استان است و نمی دانم علت چیست؟ آیا مكانش خوب نیست؟ مردم نمی توانند به راحتی به آنجا برسند؟ علت باید بیشتر بررسی شود. آمارها نشان میدهد كه در شوش استقبالِ خوبی صورت نگرفته است البته استقبال در روزهای خاص مثل تاسوعا و عاشورا را داشتیم كه بطور قطع نوع تبلیغات و… در امر استقبال تأثیرگذار است و مردم شوش همچون دیگر شهرستان ها از اهدای خون حمایت می كنند.
فقهی با اعلان اینكه شوش جز شهرستان هایی است كه از نظر امتیازگیری نمی تواند جایگاه یا مركز داشته باشد، توضیح داد: نزدیك به چهار سال وضعیت شوش به این صورت است. دلیلهای مختلفی برای امتیازدهی وجود دارد كه یك شهرستان بتواند مركز داشته باشد. تخت های بیمارستانی یا مسیر دسترسی سخت به شهرستان؛ شهر اگر در نزدیكی شهری كه مركز دارد باشد نیز این امتیاز را كم می كند. جمعیت نیز از دیگر آیتم ها برای داشتن مركز بشمار می رود. مركزیت داشتن و… كه جمعِ آیتم ها سبب شده است كه شوش جز شهرهایی شود كه نمره ای را كه پایگاه داشته باشد، نگیرد.
وی اضافه كرد: اما طی این سال ها پایگاه موقتی افتتاح شد و تلاش می نماییم كه این مركز در شوش باردیگر راه اندازی شود. ما استخدام نداریم و دولت باید برای این مركز ردیف استخدامی بگذارد و این امر احتمال دارد كه بیش از یك ماه وقت ببرد اما نیاز به تلاش دارد. مركز خون گیری شوش به چهار نیرو كه شاملِ یك پزشك، دو خون گیر و یك پرسنل پذیرش می شود، نیاز دارد. شوش شهری قدیمی و جایگاه خاصی دارد؛ البته كیفیت برای ما خیلی مهمست و خونی كه به دست مردم می رسد، باید خیلی با كیفیت باشد.

1399/01/23
13:34:45
5.0 / 5
3559
تگهای خبر: آموزش , انتقال خون , اهدای خون , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
خود درمانی خود درمانی
selftherapy.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خود درمانی محفوظ است

خود درمانی

درمان و بهداشت